ДО ГЛАВЕН ИНСПЕКТОРАТКЪМ МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ДО КПКОНПИСИГНАЛУважаеми дами и господа,Представям на

...
ДО ГЛАВЕН ИНСПЕКТОРАТКЪМ МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ДО КПКОНПИСИГНАЛУважаеми дами и господа,Представям на
Коментари Харесай

ЗАМ- МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА В КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ И ДАННИ ЗА КОРУПЦИЯ. СИГНАЛ ДО КПКОНПИ

ДО ГЛАВЕН ИНСПЕКТОРАТ

КЪМ МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

 ДО КПКОНПИ

СИГНАЛ

Уважаеми дами и господа,

Представям на Вашето внимание информация за съществуването на данни за несъответственост и евентуален спор на ползи и корупция на разположение, заемащо висша обществена служба. Данните са следните:
Весела Кондакова е назначена за заместник-министър на културата на 13.05.2021 година Следва да се уточни, че за заместник-министър НЕ може да бъде назначено лице, което е член на орган на ръководство или надзор на юридическо лице с нестопанска цел, по този начин както е постановено в член 19, алинея 7, т. 3 от Закона за администрацията. За съществуването, респ. неналичието на условия, водещи до несъответственост със заеманата служба се подава декларация пред органа по назначение – министър-председателят, в едномесечен период от встъпването в служба. В случай, че лицето към датата на назначението си за заместник-министър е било член на орган на ръководство или надзор на юридическо лице с нестопанска цел и е заявило съществуване на несъответственост, то е длъжно в едномесечен период от подаване на декларацията да предприеме нужните дейности за премахване на несъвместимостта и да показа доказателства за това пред органа по назначението ( член 36, алинея 3 от Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество).На 26.05.2021 година Весела Кондакова подава декларация № 02.12-4/26.05.2021 година в Министерския съвет на Република България, налична на следния линк:
Лицето заявява, че прави активност, която според Закона за администрацията е несъвместима със заеманата от нея служба. В декларацията си Кондакова собственоръчно е показала, че е член на управителните препоръки на две сдружения, което както е посочено по-долу е отчасти правилно, като е заявила, че е „ стартирала процедура по освобождение “.
При инспекция в обществения указател на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество се открива, че лицето Весела Кондакова е подало декларация за имущество след приключване на законоустановения едномесечен период – документът е подаден на 26.07.2021 година, или близо един месец и половина след назначението ѝ като заместник-министър. Установява се също, че макар забавата, лицето НЕ е подало пред комисията декларация по отношение на присъединяване в органи на ръководство или надзор на юридически лица с нестопанска цел.При инспекция в обществените регистри на Агенция по вписванията към дата 09.01.2022 година се открива, че лицето Весела Кондакова е:
– изпълнителен шеф на съдружие „ Българска музикална асоциация “ с ЕИК 176420157. Последното вписван по партидата на сдружението е от 2018 г.;

– член на управителния съвет на съдружие „ АССИТЕЖ България “ с ЕИК 205863781. Последното вписван по партидата на сдружението е от 2019 година

Участието в двете сдружения е в началото заявено, само че от осъществената инспекция не се откриват данни Весела Кондакова да е предприемала каквито и да е дейности по освобождението ѝ от органите за ръководство и надзор на двете сдружения в избрания от закона едномесечен период.
С оглед изложеното нагоре следва да се уточни, че и към днешна дата Весела Кондакова не дава отговор на изискванията да заема длъжността заместник-министър на културата. В тази връзка Законът за администрацията (чл. 19а, алинея 3) и Законът за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (чл. 36, алинея 4) императивно указват, че в този случай правното отношение с лицето следва да се приключи без предупреждение. Допълнително, с оглед описаните условия следва да се започва и процедура по определяне на несъответственост от КПКОНПИ, която със задна дата на постанови, че лицето не е можело да заеме длъжността заместникминистър на културата.
За цялост следва да се уточни, че е налична трайна правосъдна процедура по сходни проблеми, съгласно която е признато, че даже предприемането на дейности от обещано лице за отсраняването на условия, пречещи за заемането на избрана служба не е задоволително. Необходимо е също по този начин съответният орган, пред който се правят дейностите да се е произнесъл с финален акт. Т.е в съответния случай, това че Кондакова би могла да е подала заявление за отписването ѝ от двете сдружения в законоустановения едномесечен период, не отстранява пороците по назначението ѝ, защото няма публично осъществено регистриране на тези условия от страна на Агенция по вписванията в съответния указател. Подобен образец е делото за премахване от служба на някогашния кмет на Благоевград Румен Томов.
Следва да се обясни и заради какви подбуди Кондакова не е подхванала нужните дейности и не е уведомила за това органа по назначение. Немаловажен се явява фактът, че лицето е член на органи за ръководство и надзор на юридически лица, работещи в областта на активност на същото като заместникминистър. В тази връзка следва да се уточни, че е налице и евентуален спор на ползи, изразяващ се в следното:
Като изпълнителен шеф на на съдружие „ Българска музикална асоциация “ лицето Кондакова съставлява ползите на българските музикални артист-изпълнители пред държавните и локалните органи и управляващи, подкрепя активността и развиването на музикалното обучение в България, основава условия за поощряване и развиване на българските музикални артист-изпълнители във всички жанрове на музикалното изкуство. Като член на управителния съвет на съдружие „ АССИТЕЖ България “ Кондакова взе участие в набирането средства от обществени и частни донори посредством контракти за партньорства, кандидатстване пред национални и интернационалните стратегии за осъществяване на театрални културни събития от детския род и подкрепяне на същите, организирането на участия в начинания и прояви за развиване, разпространяване и популяризирането в страната и чужбина на театъра за деца и младежи във всички типове изкуства, подпомагането и синхронизирането на национални, интернационалните, научни и културни конгреси, фестивали, издания, просветителни начинания – работни ателиета, промотирането на културни артикули.

Същевременно със заповед на министъра на културата от 23.12.2021 година на Весела Кондакова е предоставено да дава отговор за политиката на ведомството, обвързвана със характерните изкуства, учебните заведения по изкуства и по просвета, авторското право и сродните му права, или сфера на активност безусловно идентична с тази на представляваните от нея сдружения.

Възложено ѝ е също по този начин да реализира управление и надзор върху активността на дирекция „ Сценични изкуства и художествено обучение “. Дирекцията координира активността на театри, опери, филхармонии, като за задачата взе участие в разпределянето на делегираните бюджети за активността им. Допълнително, същата следена от нея дирекция дава отговор за подготовката на състезания за държавно подкрепяне на планове в областта на театралните изкуства, приготвя договорите за финансиране на плановете и следи за тяхното осъществяване и правенето на критерии за оценка на планове, които аплайват за финансова поддръжка. Финансирането на сходни планове, по които могат да аплайват неправителствени организации за организацията на разнообразни празнувания, фестивали, годишнини, се прави с спомагателни средства, предоставени от държавния бюджет и разпределяли в границите на две сесии годишно.

Видно от изложеното нагоре е налице обстановка, в която Кондакова ще съставлява две сдружения пред самата себе си като заместник-министър и ще взима съответните управнически решения за финансирането им с държавни средства. Последното съставлява причина за корупция по смисъла на Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество. Такава ще е налице, когато вследствие на заеманата висша обществена служба лицето злоупотребява с власт, нарушава или не извършва служебни отговорности за директно или индиректно добиване на неследваща се материална или нематериална полза за себе си или за други лица.

Налице е и конликт на ползи по смисъла на член 52 от закона. Конфликт на ползи поражда, когато лице, заемащо висша обществена служба, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното осъществяване на пълномощията или отговорностите му по работа. Налична е безспорна възбрана за лице, заемащо висша обществена служба, да съставлява страната в случаите, когато има частен интерес от вземането на обещано решение. Кондакова няма право да разходва бюджетни средства, интерес на юридически лица с нестопанска цел които тя или свързани с нея лица са членове на орган на ръководство или надзор. Забраната важи една година преди датата на назначението му и до момента в който заема длъжността – член 59 ЗПКОНПИ.

Посочените нагоре данни и условия са жестоко нарушаване на закона и дават съображение да се сезира КПКОНПИ за пускане на производства по определяне на несъответственост и спор на ползи.

С почитание /п/

Йоанна Димитрова
Източник: afera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР